Informatie in verband met coronavirus

Alleen samen krijgen we het coronavirus onder controle! Daarom houden we ons in Zuid-Limburg aan het stappenplan van de Rijksoverheid. Check de websites van de aanbieders voor actuele maatregelen voor horeca, culturele instellingen, bioscopen, musea, voorzieningen van accommodaties, sauna’s, casino’s en bibliotheken.

75 Jaar bevrijdingsroute Zuid-Limburg

Margraten Download deze route

75 Jaar bevrijdingsroute Zuid-Limburg

Margraten Fietsroute 91,2 km Moeilijk
Op 12 september 1944 begon de Nederlandse bevrijding van de tweede wereldoorlog in het Zuid-Limburgse dorpje Mesch (gemeente Eijsden-Margraten). Deze fietstocht neemt je mee langs een aantal indrukwekkende plekken in Zuid-Limburg die te maken hebben met oorlog en bevrijding. En onderweg geniet je van de mooiste uitzichten.

Het startpunt van deze fietsroute ligt in het centrum van Margraten (Amerikaplein), op een steenworp afstand van de Amerikaanse begraafplaats in Margraten. Dit is de enige Amerikaanse begraafplaats in heel Nederland. Ruim 8000 soldaten hebben hier hun laatste rustplaats gekregen nadat ze sneuvelden in de oorlog. De oneindig lijkende rijen met witte kruisjes zijn enorm indrukwekkend om eens te zien. Neem de tijd om hier op je gemak rond te kijken en alle indrukken in je op te nemen. Daarna stap je op je fiets om koers te zetten naar Valkenburg en Beek. In Beek vind je het Oorlogsmuseum Eyewitness Beek. In dit museum word je ooggetuige van de Tweede Wereldoorlog aan de hand van levensechte diorama’s met films, foto’s en geluidseffecten. Ook worden er hier allerlei attributen uit de oorlogstijd tentoongesteld. Een echte must-see als je meer te weten wilt komen over dit deel van de geschiedenis. 

Indien je opmerkingen hebt over de route dan kun je deze melden via routepunt@vvvzuidlimburg.nl. Een complete fietsknooppuntenkaart met alle Zuid-Limburgse knooppunten in deze regio is eenvoudig te bestellen via www.limburgwinkel.nl.

Volg knooppunten:
70-67-68-60-61-63-20-21-22-113-114-37-22-98-62-56-59-60-68-69-70

Overzicht

Start- en eindpunt

Amerikaplein Margraten

Soort route

Fietsroute

Afstand

91,2 km

Knooppuntenlijst

71 > 82 > 81 > 430 > 431 > 100 > 80 > 72 > 71 > 70 > 67 > 68 > 60 > 61 > 63 > 20 > 21 > 22 > 37 > 114 > 113 > 22 > 98 > 95 > 94 > 62 > 90 > 56 > 59 > 60 > 68 > 69 > 70 > 71

Moeilijkheidsgraad

Moeilijk

Route profiel

Start
Finish

Op de kaart

Tips voor onderweg!

 • Oorlogsmuseum Eyewitness

  Hét Tweede Wereldoorlog-museum van Limburg. Sta oog in oog met de Tweede Wereldoorlog in Europa. In Oorlogsmuseum Eyewitness worden in diorama’s met meer dan 150 levensechte museum mannequins verschillende oorlog scènes uitgebeeld. Volg het persoonlijke verhaal van de Duitse parachutist August Segel en laat je door hem meenemen langs de belangrijkste fronten in de oorlog. 

  Meer info
 • De gezichten van Margraten

  Tijdens dit tweejarig eerbetoon op de begraafplaats zijn van duizenden soldaten de persoonlijke foto's te zien bij hun graven en op de Muren der Vermisten. Bezoekers kijken de bevrijders diep in de ogen en staren naar jonge, onbezorgde gezichten. Veelal zijn ook de familieleden op deze foto's te zien. Zij waren net zo goed slachtoffer van de oorlog.
  Meer info
 • Amerikaanse Begraafplaats

  Op deze enige Amerikaanse begraafplaats in Nederland zijn ruim 8.000 militairen begraven. Het merendeel is gesneuveld tijdens de bevrijding van het zuid-oosten van Nederland in W.O. II en de opmars door Duitsland. Tot ver in de omtrek is de begraafplaats zichtbaar door een dertig meter hoge toren. Het grondgebied van de begraafplaats is voor eeuwigdurend gebruik beschikbaar gesteld aan de regering van de Verenigde Staten van Amerika.     
  Meer info

Te doen in de omgeving

Eten & drinken in de omgeving

Accommodaties in de omgeving

Meer routes in de omgeving

Tips en verbeterpunten
Tips en verbeterpunten Geef uw melding door!

Tijdens het maken van een tocht, op de fiets, te voet, te paard of op de mountainbike is niets zo vervelend als het ontbreken van duidelijke bewegwijzering. Ondanks continue controles kan er toch een gebrek zijn. Via deze link kan onduidelijke, kapotte of ontbrekende bewegwijzering snel en efficiënt doorgeven worden aan het Routepunt Zuid-Limburg. Ook mogelijke verbeteringen zijn uiteraard welkom. Zo houden we gezamenlijk al onze recreatieve routes up to date en toegankelijk!

routemeldpunt

Dit vind je vast ook interessant!

Ontdek op onze website nog meer leuke tips en thema's, bezienswaardigheden & attracties. Klik op een van onderstaande links en zie wat er allemaal te doen is.
Fietsen

Deel deze pagina met je familie en vrienden

Terug naar de website