Wandelen en fietsen in Belevend Beek

Wandelroutes in Belevend Beek

1

Genhoutroute (6,4 km)

De Genhoutroute loopt grotendeels over een plateau, maar voor een stuk ook door een groen, glooiend dal. Door de hoge ligging van de route zijn er enkele prachtige vergezichten. Je zult verbaast zijn over de magnifieke uitzichten over Beek en het industriële DSM. Je ontdekt dat op deze wijze zelfs de zilverkleurig, oplichtende chemische installaties aan de horizon iets magisch hebben. 

  • Moeilijkheidsgraad: makkelijk
  • Startpunt: Schimmerterweg 17, Beek

Meer over de Genhoutroute
2

Kelmonderbosroute (7,8 km)

Na vertrek loop je even door de Beekse bebouwing, maar al snel voert de route je door een fraai park, bossen, lanen en (hoogstam)boomgaarden. Ook cultureel gezien is de verscheidenheid groot: naast holle wegen kom jedoor de twee buurtschappen Kelmond en Klein-Genhout, waar diverse oude hoeven en echte Limburgse vakwerkhuizen gelegen zijn. Het Kelmonderbos is een zogenaamd hellingbos. Hier voeden talrijke bronnetjes een waterstroompje dat allengs groter wordt en richting Beek kabbelt.

  • Moeilijkheidsgraad: makkelijk
  • Startpunt: Raadhuispark 3, Beek

Meer over de Kelmonderbosroute
3

Spaubeekroute (7,2 km)

De route voert over een plateau, langs graften, fruitboomgaarden en veldkruizen. Maar de omgeving van het Spaubeekerbos spant de kroon: holle wegen en oude groeven leiden je door een groen, enigszins surrealistisch landschap. In het bos ligt tevens een ruïne van een openluchttheater uit de jaren vijftig, dat destijds door de plaatselijke bevolking werd gebruikt voor muziek- en toneeluitvoeringen.

  • Moeilijkheidsgraad: makkelijk
  • Startpunt: Bongerd 9, Spaubeek

Meer over de Spaubeekroute
4

Vrouwenbosroute (8,1 km)

Deze route voert over diverse veldwegen, langs veldkruizen, op holle wegen, voetpaden, plateaus en door het Vrouwenbos. Dit bosje van ca. 2 ha. ligt midden op een helling in het agrarisch landschap. De ondergroei is sterk verruigd. Trekvogels als koperwiek, roek en groenling worden hier in het najaar veelvuldig aangetroffen. Honden zijn toegestaan mits aangelijnd. Door de afwisseling van hoog en laag zijn er enkele prachtige vergezichten. De route is te volgen via de gele paaltjes.

  • Moeilijkheidsgraad: makkelijk
  • Startpunt: De Haamen 3, Beek

Meer over de Vrouwenbosroute
5

Wat de Maas rond Spaubeek achterliet (11,2 KM)

Deze geologische wandeling is door het IVN Spaubeek samengesteld en maakt je als wandelaar attent op de geologische opbouw van Spaubeek en omgeving. In de routebeschrijving vind je tevens een aantal cultuurhistorische wetenswaardigheden. Tijdens de wandeling kun je genieten van uiteenlopende landschappen, die zelfs voor Zuid-Limburg bijzonder zijn. Let op, deze route is niet bewegwijzerd. Je kunt wel een separate beschrijving downloaden.

  • Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
  • Startpunt: Op het Veldje 40, Spaubeek

Meer over Wat de Maas rond Spaubeek achterliet

Natuurtransferium Beek

Net tussen het sportlandgoed de Haamen en het bezoekerscentrum de Pastorie ligt een natuurtransferium. Het natuurtransferium Beek is te bereiken door de fietsknooppunten van 113 naar 114 te volgen of door in de navigatie De Haamen 1 te Beek in te geven. 

De Oude Pastorie tussen Beek en Neerbeek is waardevol erfgoed. Vroeger was het een omgrachte vesting van de Duitse Orde, die ook de Biesenhof in Geleen en Aldenbiesen (België) beheerden. De Duitse Orde was een ridderorde uit de tijden van de Kruistochten. De locatie dient als start- en eindpunt van wandel-, MTB,- en fietsroutes. 

Fiets & Mountainbike route

Dol op fietsen en op zoek naar een sportieve uitdaging? Fiets dan eens de Windraak mountainbike route. Of volg de bordjes van de de Amstel Gold Race lus, Nederlands enige wielerklassieker. Ga op avontuur, maar houd rekening met landschap en natuur en blijf op de officiële route!

Nordic Walking in Beek

Een unieke samenwerking tussen Atletiekvereniging Caesar, Gemeente Beek en Visit Zuid-Limburg heeft geleid tot maar liefst vier bewegwijzerde Nordic Walkingroutes die dwars door het Beekse buitengebied lopen. Het startpunt van de vier routes ligt bij sportlandgoed De Haamen in Beek.

Nordic Walking in Beek

Ruiterroutes in Beek

Wandelbrochures in Beek

Meer over Beek

Deel deze pagina met je familie en vrienden

Terug naar de website