detail

Openlucht theater Spaubeek

Broekersteeg 1
Spaubeek
Wandelend door het Spaubekerbos doemen plots de tribunes van een theaterarena op. De zitplaatsen zijn flink overwoekerd, net als het vervallen toilethuisje verderop. Vanaf het podium zie je nog goed waar de souffleur zat. Een stukje lager zie je de met graffiti bekladde kleedruimtes. Zelfs een gedeelte van het betonnen decor heeft de verwaarlozing overleefd. Alles is zwaar onderkomen, maar het is er wel nog. Op deze wonderlijke plek in het Spaubekerbos lag ooit het drukbezochte Openluchttheater Spaubeek.

Dit Openluchttheater werd in 1920 op initiatief van pastoor Eduard Beckers gebouwd. Het idee hierachter was dat de inkomsten van het theater gebruikt zouden kunnen worden om zijn pas gebouwde kerk te ondersteunen. In 1922 kwam het theater gereed. Het was direct een groot succes, ook door de oprichting van toneelvereniging ‘Alles Komt Door IJver’, afgekort als A.D.K.IJ. Talloze theaterliefhebbers vonden jarenlang hun weg naar dit bijzondere openluchttheater.

Na de Tweede Wereldoorlog ging de toneelvereniging helaas ter ziele. Hierdoor werd er minder gebruik gemaakt van het theater en langzaam maar zeker raakte het steeds verder in verval. De laatste voorstelling werd gehouden op 21 september 2003, toen violiste Le-Yi Zhang na lange tijd weer zorgde voor volle tribunes.

Het vervallen en verborgen openluchttheater midden in het bos wordt nu al jaren niet meer gebruikt. Daarmee is het wel een verborgen parel geworden in de Westelijke Mijnstreek. Toch zijn er nog veel liefhebbers van het theater. Er zijn al meerdere initiatieven geweest om het theater nieuw leven in te blazen. Tot nu toe zijn die allemaal nog op niets uitgelopen, maar wie weet? Misschien gebeurt er we een wonder! Dan kan jij komen genieten van een voorstelling in het bijzondere Openluchttheater in het Spaubekerbos.

Openingstijden


Het Openlucht theater is vrij te bezoeken.

Toegankelijkheid


Er zijn geen noemenswaardige gehandicaptenvoorzieningen

Routes in de buurt

Leuks in de buurt!